Udgivet i

Lad din hund snuse til blomsterne og bierne

Altså de rigtige blomster. Altså dem i naturen. Og det er altså en dårlig ide at lade din hund snuse til bier.

Jeg er ikke den ultimative hundeejere og jeg ved ikke halvdelen af det der er at vide om hunde eller hundeadfærd. Tror også at dem der reelt kan kalde sig for eksperter i hundeadfærd eller hunde generelt, kan tælles på én hånd og har brugt mange år på at opbygge den viden det kræver, for at man kan prale af den titel.

Én ting ved jeg dog med sikkerhed.

Hunde har et fundamentalt behov for at snuse

Jeg kender min egen hunds behov og din hunds er garanteret anderledes. Hvor stort behovet er for at bruge næsen er også forskelligt fra race til race, men lige meget hvilken vovse du har, så har den et helt basalt behov for at stikke næsen i jorden, i busken og måske i numsen på andre vovser. Det der er vigtigst for mig (og for min hund, Charlie) er at han får lov til at læse dagens avis og at vi nyder gåturen sammen. Han snuser til alt det grønne, det røde, det brune og det gule og halvdelen af det tisser han også på. Han læser nyhederne – finder ud af hvem der har været forbi og finder nye steder at fortælle andre at han regerer i Overlund. En af de bedste måder vi kan stimulere vores hunde på, er ved næseaktivering. Det er også den nemmeste! Jeg har før skrevet om aktivering i bloggen, men det her er så basal aktivering at det ikke er noget man burde tænke over.

At gå plads 3 kilometer

Vi bor i et dejligt område med rækkehuse og en masse grønne områder. Der er en mand som går tur med sin flotte schæfer-blanding i kvarteret, næsten hver dag. Ofte går vi bag ved dem på eftermiddagens gåtur. Jeg kender ham ikke og har aldrig hilst på hverken ham eller hans hund. Alligevel er der noget ved parret der undrer mig. Hunden går plads på hele ruten rundt i kvarteret, og hvis ikke den kigger kontaktsøgende op på sin ejer, stirrer den tomt lige ud i ingenting. Den snuser ikke til noget som helst. Har heller ikke set den tisse – men det er der rimelig stor garanti for at den gør andre steder på ruten, end lige der hvor vi ser dem. Første gang tænkte jeg at han fik den til at gå plads fordi vi var der – men han kræver det også af hunden når der ikke er nogen i nærheden. Siger spionen med en dyb hvisken…

Men hvor må det dog være lidt kedeligt at være den hund på gåturen? Ingen nye dufte kommer ind og stimulerer nysgerrigheden, stimulerer hjernen. Jeg ved ikke hvor mange af disse hundeejere der findes, som kræver at hunden går plads på hele gåturen, men de er ikke det første par jeg ser. Bliver altid imponeret over hvor lydig en hund kan blive med god træning og Charlie er absolut ikke noget pragteksemplar (det er dog ejerens skyld og ikke hans). Mega thumbs up til de hundeejere som har overskud, lyst og mulighed for at vedligeholde de allerede indlærte øvelser! Men er det ikke bedst at lade vores hund bruge næsen på gåturen, i stedet for at tvinge den til at gå plads? Gåturen er et perfekt tidspunkt at øve “plads” på, men da vel ikke på samtlige 3 kilometer?

Lad din hund fordybe sig og undgå stress

I mit hundeunivers skal gåturen foregå på hundens præmisser – selvfølgelig med hensyntagen til hvor vi går tur. Hunden skal have tid til at snuse og dufte, have tid til at blive stimuleret. Hvis du hiver i snoren og skynder på Buller hver gang han stikker snuden i græsset, så stresser du ham. Og ikke mindst dig selv. Tag en kort gåtur, hvor hunden får lov til at snuse til alt og bruge den tid det tager at fordybe sig i duften af hanhundetis, damestrint eller bare den gren fuglen sad på for 10 sekunder siden. I behøver egentlig ikke gå særlig langt, for her gælder det ikke om hvor langt man kommer, men om at hunden får ro til at blive stimuleret.

Lader du din hund snuse på gåturen?

  • Ja? Tag eventuelt skridtet videre og lav nogle øvelser med hunden når I kommer hjem fra gåturen. Det kan være selv-aktivering med foder i en Beco Ball eller en søgeøvelse i stuen.
  • Nej? Prøv det! Lad din hund stikke snuden i jorden, ind i hækken og lad den lege i bladene! Jeg garanterer at du får en gladere og mere tilfreds hund med hjem.

Dette blogindlæg er fra min side et udtryk for en fascination af de mange måder vi ”holder hund” på. Jeg bliver fanget af de mange forskellige metoder vi opdrager hunde på, lever med dem, hvad vi deler med dem og hvad vi ikke deler med dem.

Jeg synes vores adfærd blandt hunde er mindst lige så interessant som hundenes adfærd blandt os.

Potehilsner
Henriette